Hvad er iskiassmerter

Iskiassmerter betegner smerter i både lænd, baller, baglår og underben. Ofte fornemmes sammen med smerten, en udstråling fra iskiasnervens begyndelse nederst på ryggen, og derfor forbinder vi - og ofte med god grund - smerter forskellige steder fra den samme nerve, iskiasnerven.

Symptomer med fællesbetegnelsen "iskiassmerter" er opkaldt efter iskiasnerven, som udspringer fra hver sin side af rygsøjlen nederste del og løber ned gennem bækknet og ud til hvert sit ben og helt ned til fødderne. På sit tykkeste sted er nerven på tykkelse med en finger.

Men den er ikke skyld i alle smerter og udstrålinger i lænd, baller og ben, og derfor er det vigtigt ikke at betragte "iskiassmerter" som en diagnose, men som et symptom, der skal undersøges nærmere. Ud over selve smerten kan iskiassmerter være kendetegnet ved nedsat funktion og følelse i benet.

Hvordan opstår iskiassmerter?

De kan opstå som følge af:

Irritation, afklemning eller egentlige skader på iskiasnerven i hele nervens forløb. Men særlig to steder tæt på iskiasnervens begyndelse nederst på ryggen er ofte arnested for iskiassmerter.

En udbredt årsag til iskiassmerter er overanstrengelse af den pæreformede baldemuskel piriformis. Når det sker, forkortes muskulaturen, der bliver øm og stram og derved klemmer iskiasnerven af. Iskiassmerter af denne type kan - alt efter det specifikke tilfælde - forværres, hvis man sidder ned i lang tid med bøjede hofter, går eller sidder på hug. Denne type iskiassmerter kaldes "piriformis-syndromet".

En anden hyppig årsag til iskiassmerter er forsnævninger (spinalstenose) i ryggen. Iskiasnerven kan for eksempel blive afklemt og irriteret af en ryghvivel's subluksation, diskusprotustion, facetledssyndrom samt hypertonus af nogle de dybe rygmuskler som ligger tæt på hvor nerven udspringer fra hvivelkanalen.

Hvordan kan iskiassmerter behandles og forebygges?

Iskiassmerter kan afhjælpes på forskellig måde, alt efter hvor og hvorfor smerterne er opstået.

Dyb tværfibermassage af piriformis, lændemusklerne og hasemusklerne, justering af rygsøjlen og bækknet, hvis de er dysfungerende, muskel energi teknik (udspændingsteknik) af hypertoniseret muskler og behandling af trikkerpunkter.

Til forebyggelse er det altid en god ide at lave nogel træningsøvelser og nogle speficikke udstrækningsøvelser.