Manuelterapi/massage afhjælper lændesmerter!

Ondt i lænden? du er ikke den eneste! Lændesmerter er den næstmest udbredte grund til at folk besøger kiropraktoren, fyssen, massøren eller lægen og en af de største årsager til sygedage fra jobbet.

Lændesmerter gør ondt, de hæmmer bevægelsesfriheden, og de kan syntes håbløse at slippe af med, men måske er der håb forude!

Lændesmerter behøver nemlig ikke at nedsætte din livskvalitet! Læs videre og få en forklaring på, hvorfor Manuelterapi/massage og trikkerpunktsterapi kan forebygge og afhjælpe dine lændesmerter!

Hvad er lændesmerter egentlig?

Der er visse lændesmerter der er svære at behandle med massage og trikkerpunktsterapi. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis der er tale om en sværere degeneration eller decideret prolaps. Derfor skal du - hvis du har svære smerter - altid søge lægehjælp så hurtig som muligt!

Undersøgelser tyder på, at manuelterapi og fysigurisk massage kan væer effektiv i behandlingen af bl.a. discoprolaps, men denne artikel handler om en anden slags lændesmerter, som mange mennesker døjer med i dagligdagen:

I mange tilfælde får man nemlig lændesmerter som følge af en afklemning af iskiasnerven. Iskiasnerve  er en lang nerve der løber fra hver sin side af rygsøjlen, ned gennem bækknet og ud i benene ned til fødderne.

Klemmes, skades eller irriteres nerven i den nedre ryg, vil man typisk opleve de klassiske symptomer på lændesmerter: Ubehag, svaghed, følelsesløshed - og smerter.

Disse symptomer kan også forekomme i ben og fødder. Iskiasnerven løber nemlig hele vejen ned til bagom knæet, hvor den fletter sammen med "skindebensnerven" Som entlig bare er en fortsættelse af iskiasnerven , og som forsyner underben og fødder.

Det er imidlertid vigtigt at huske, at lændesmerter som følge af afklemning af iskiasnerven opstår fordi, der typisk er en dysfunktion i bækkenringens 3 ledforbindelser.

Iskiasnerven afklemmes og forårsager lændesmerter, baglårssmerter eller hoftesmerter, fordi der er ubalance i muskelstyrke eller inflammation i kroppen. Iskiassmerter er altså ikke et problem i sig selv - de er symptomer på problemer andetsteds. 

Som sagt har du sansynligvis et problem, fordi du har ubalancer i muskulaturen eller problemer med muskler eller sener (f.eks. kroniske inflammationsskader) et eller andet sted over knæhøjde. De muskler der typisk kan give lændesmerter (fordi de er meget involveret i bevægelse af lænd, hofter og ben) er følgende:

  • Mukuslus Periformis: udspringer fra korsbenet og fæstner på lårbenet. musklen tjener den funktion at rotere lårert udad.

​Det er en lille muskel der kan forårsage lændesmerter af flere grunde.

Først og fremmest kan den forårsage lændesmerter, fordi iskiasnerven løber lige under musklen. Men også fordi musklen stabilisere den nederste del af rygsøjlen (sacrum). Derfor kan man sagtens opleve lændesmerter, hvis denne muskel er meget stram eller spændt som følge af dysfunktion i bækkenringen som vil give øget tonus i musklen.

  • Gluteus maximus (den store balle muskel) er den store kraftfulde muskel der strækker og rotere hoften ligesom periformis.

​Problemer med gluteus maximus' funktionsevne medfører ofte problemer med knæ, hofter og baglår, men fordi gluteus maximus også medvirker til at stabilisere lænden og rygsøjlen, kan dysfunktioner også give ryg og lændesmerter.

Jeg understreger tit vigtigheden af at holde alle muskler smidige og funktionsdygtige, så man derved kan sørge for, at belastningen går det rigtige sted hen. Og hvis gluteus maximus er inhiberet, skaber det en muskelubalance der medføre større belastning på lænden og ryggen

  • Iliopsoas og mavemusklerne er desuden to muskelgrupper der har stor betydning for stabiliteten og bevægelsen af lænden, hoften og hele benet.

​Derfor vil det typisk indikere, at nogle af disse muskler ikke fungere korrekt hvis du har lændesmerter.

Der er desuden også den dimension, at hvis din psoasmuskel er for stram, og dine mavemuskler er for svage, vil den trække din lænd frem i en hyperlordose. Det medfører, at lændens krumning forøges, så rygstrækkerne bag på ryggen spændes. Hvilket på lang sigt kan medfører at lændehvivlerne trykkes sammen. Det kan på længere sigt give store problemer med bruskskiverne, d.vs. diskus- degneration eller prolaps, og vil på kort sigt give lændesmerter. 

Studier bekræfter massagens effekt.

Et studie fra 2001 konkluderede, at massage reducerede lænde og rygsmerter, depression og angst samt forbredrede søvnkvaliteten. Derudover observerede forskerne, at massagegruppen fik større smidighed og producerede flere lykkehormoner!

Der er desuden flere studier der kan bekræfte, at massage får kroppen til at producere "feel-good" hormoner som endorfiner, hvilket kan afhjælpe kroniske smerter i f.eks. ryggen.

Et andet studie fra 2001 konkluderede, at massage var en effektiv måde at reducere smerter og symptomer associeret med ryg- og lændesmerter.