Lyskensmerter en typisk sportsskade.

Kender du den trælse, irriterende følelse af lyskensmerter? De er måske kommet til fodbold, ved en pludselig bevægelse, løb eller anden bevægelse. Smerterne kommer måske efter træning, når muskulaturen er kold eller ved bestemte bevægelser.

Hvad er lysken?

Lysken betegner det bløde, v- formede område nederst på forsiden af overkroppen over begge sider af skambenet, hvor torsoen via lyskebånd, nerver og muskler forbindes med ben og lår. lysken går i to skrå linjer fra hoften og ned til inderlåret. De fleste mennesker oplever lyskensmerter før eller siden.

Hvad er lyskensmerter?

Lyskensmerter opleves typisk ved belastning og kan altså både sidde i den nederste del af maven, i skridtet ved inderlåret og oppe ved hoften. Bådebørn, unge og voksne kan blive ramt af lyskensmerter, som ikke nødvendigvis er opstået i lysken. Lysken er et kompliceret anatomisk område af kroppen med mange organer, sener og muskler, der påvirker hinanden, og smerter i lysken kan derfor have forskellige årsager.

Hvordan opstår lyskensmerter?

Den mest almindelige årsag til lyskensmerter er overbelastning af de vigtigeste muskler i eller forbundet til lysken: Den store lige lårmuskel, den store indadfører og hoftebøjeren, hvorfra der kan ske smerteudstråling i lysken.

Overbelastning kan give skader i sener og muskler, der medføre irritation, som giver smerter og nedsat bevægelighed.

Ved akutte lyskensmerter efter pludselig kraftig overbelastning, kan smerten skyldes hel eller delvis overrivning af sener og muskler. Lyskensmerter som følge af overbelastning opstår i mange tilfælde i forbindelse med sport, da mange idrætsgrene på forskellig vis belaster musklerne i og ved lysken.

Idrætsgrene med mange positionsskift - eksempelvis fodbold, håndbold og badminton - er skyld i mange lyskensmerter, og det samme er løb, når belastningen i form af højt tempo, kuperet terræn eller blødt, tungt underlag bliver for hård.

Man skal være opmærksom på, at lyskensmerter også kan være et symptom på lyskenbrok, hvor en udposning fra bughulen bryder igennem et svagt sted i bugvæggen. Sørg derfor at blive undersøgt af din læge, hvis du ikke tror, at dine lyskensmerter alene skyldes overbelastning - især hvis du oplever store smerter, når du presser benene sammen, hvis du fornemmer buler i lysken eller skridtet, eller hvis smerterne øges ved nysen eller hosten.

Hvordan kan lyskensmerter behandles?

Akutte lyskensmerter opstået som følge af overbelastning behandles bedst i de første 48 timer, efter R I C E princippet, Ro, Is, Kompression og elevation.

Det er vigtigt at standse sin aktivitet, så snart man oplever lyskensmerter, da skaden ellers kan blive længerevarende eller kronisk og vanskeligt at behandle. Risikoen eller fælden ved at fortsætte sin træning er, at smerten måske kan fortage sig, når den ramte muskel bliver opvarmet, for så at vende tilbage efter træning, når musklen er afkølet - med en forværring af skade til følge.

Fysiurgisk massage, ultralyd, laserterapi, udspænding og træningsterapi er en effektiv behandlings kompination efter den akutte fase er overstået.

hvordan kan du selv forebygge lyskensmerter?

Da se fleste lyskensmerter skyldes overbelastning under idræt eller hårdt fysisk arbejde, er grundig opvarmning og omhyggelig udstrækning før og efter aktiviteten den bedste måde at forebygge lyskensmerter på.

Kroniske eller tilbagevendende lyskensmerter er typisk et tegn på svaghed i sener og muskulatur, tung styrketræning under kontroleret forhold, hvor belastningen er stor men antallet af reptitioner er lavt, er den bedste måde at styrke sener og muskulatur på. Tålmodig, gradvis entensivering af løbetræningen kan også forhindre mange lyskensmerter, der ellers opstår under løb, fordi vi måske har mere fokus på musklerne i læggen og låret.

Endvidere kan regelmæssig massage holde dine muskler bløde, forebygge arvæv efter en skade og styrke muskelfirbrene til at modstå en senere belastning, der ellers ville have medført en skade.