Hvad er musearm?

Musearm er nærmest en folkesygdom.

Musearm er en lidelse rigtig mange danskere har døjet med eller døjer med. Jeg vil Her gennem gå problemet og hjælpe dig med at finde ud af om du lider af musearm, og så vidt muligt give dig en løsning på problemet eller råd til forebyggelse.

Hvad er en musearm - og hvorfor opstår det?

Da musearm ikke er en "rigtig" diagnose, kan det være lidt svære at afdække lidelsen præcist. Det bliver ikke nemmere af, at under betegnelsen gemmer sig smerter i såvel nakke, overarm, underarm, håndled og fingre. Der kan opstå smerter samtlige steder på en gang eller kun et af stederne ad gangen. Fælles for dem alle er det dog at det fremprovokeres af langvarig stillesiddende arbejde ved en computer e.l.

Oftes vil det vise sig som værende en betændselstilstand i muskel eller sene, eller som afklemning af en nerve.

Hvordan opstår musearm?

Grunden til at musearmen opstår, er ofte, at vi arbejder med computer og især med den tilhørende mus, så vil underarmen og især håndleddet indtage positioner, der afviger kraftigt fra normalstillingen, over længere perioder af gangen, hvilket vil påvirke de omkringliggende strukturer og udsætte disse for stress. Det vil f.eks. kunne påvirke den nerve der løber ned midt på underarmen og denne vil mugligvis komme i klemme. Hvis den gør det vil du få en sovende fornemmelse i fingerne. Desuden ses det meget ofte at der opstår opspændthed i musklerne, hvilket over tid er med til at skabe/øge smerterne.

Symptomer på musearm.

 • Træthed i hånd og arm.
 • Stivhed i skulderled, albueled eller håndled.
 • Nedsat grebsfunktion.
 • Sovende fornemmelser.
 • Ømhed ved berøring af musklerne i underarm og hånd.
 • Ondt i nakke, skulder kan trække lidt ned mellem skulderbladene.

‚ÄčHvor mange lider af syndromet musearm?

Det menes at omkring 30-35% af alle der over længere tid arbejder foran en computer vil opleve en eller flere elementer af musearm.

Symptomerne kan dog også opstå af andre årsager, da det er en overbelastning der typisk starter symtomet og overbelastninger kan opstå på mange måder. husk det ofte er vedvarende bevægelser der giver skader i det lange løb.

Hvordan behandles musearm - og hvad kan man selv gøre?

En af de helt store synder i forbindelse med at en musearm opstår, er forkert arbejdsstilling samt forkert indstilling af kontorartikler såsom borde, stole, computerskærm(e) m.m.

Derfor kan det på det stærkeste anbefales at rådføre sig med en der beskæftiger sig med ergonomi, da en sådan vil kunne hjælpe med korrekt indstilling af disse ting, da det er vigtigt at behandle årsagen ellers vil behandlingen af symptomerne ikke hjælpe. Derudover så kan massage, chokbølge, ultralyd, laser og udspænding, evt. i en kombination, hjælpe med at løsne op for nogle af de spændinger der opstår i forbindelse med at have en dårlig arbejdsstilling. Det er vigtigt at du tager en dialog med din behandler om hvordan du sidder på arbejdet, så han/hun har en ide om hvor 'fejlen'  præcist ligger og derved mest effektivt kan afhjælpe dine problemer.

Hvis det ikke er muligt at komme i kontakt med en der kan hjælpe med ergonomien, så er her nogle ting du kan prøve at rette ind:

 • Placer en form for støtte under den arm du bruger musen med.
 • Sæt markør hastigheden på din mus op - så du ikke skal bevæge musen så meget.
 • Opsæt musen til at du kun skal klikke en gang så den automatisk dobbeltklikker.
 • Forsøg med nye arbejdsstillinger - hvis der er muglighed for hæve/sænkebord, således du kan arbejde stående flere gange om dagen.
 • Husk at bevæge dig - stil din printer væk fra bordet, tag trappen osv.
 • Forsøg at have så meget af dine underarme oppe på bordet som muligt, så dit håndled ikke skal bære hele armens vægt.
 • Indstil skærmens højde. Det skal være sådan at når du sidder med ret ryg og kikker lige ud, så skal du kikke på den allerøverste del af din skærm.

Hvordan behandler jeg mod musearm?

Da der ofte er tale om overbelastet og stram muskulatur kan massage i mange tilfælde være en god hjælp. Dels ved at smidiggøre og løsne væv, men meget tyder på at de stoffer der bliver frigivet under massagen kan have en positiv effekt.

Jeg bruget tværgående massage af især fleksorer/ekstensorer i underarmen samt behandling af trikkerpunkter samt udspænding.

Har skaden stået på over en længere periode bruger jeg ofte chokbølge og laser omkring senerne i skuldre og albuen samt trikkerpunkt behandling og udspænding.