Fibersprængning.

Skarp smerte i muskel, følelsen af noget der rives fra hinanden eller lige frem et smæld i muskulaturen.

Ved en fibersprængning rives en eller flere muskelfibre over, fordi musklen udsættes for en belastning, der er større end den har styrke til at kunne modstå, ofte sker det ved at musklen spænder for at modstå en belasting, men en kraft der er større gør at musklen strækkes, hvilket resultere i at hele eller dele af fiberene rives over.

En fibersprængning kan faktisk sammenlignes med en elastik der sprænger, og føles typisk som en skarp smerte, der pludseligt opstår i musklen. I svære tilfælde kan en muskel rives over med et højlydt smæld, så den sættes fuldstændig ud af funktion. Ved fibersprængninger vil man som regel have smerter ved udspænding, tryk og aktivering af den skadesramte muskel.

Hvad er en fibersprægning?

Lidt hurtig muskelanatomi..

Det er nødvendigt med en smule anatomi, hvis man vil have nogenlunde foreståelse for, hvad der sker under en fibersprægning (og hvis man vil vide, hvorfor fibersprængninger finder sted).

forestil dig musklen som en lagkage med mange lag. det kan godt være, du kun ser flødeskummet på toppen, men nedenunder gemmer sig hele det vigtige fundament, hvor alt det gode sidder. Muskler er på samme måde opbygget i lag. Cremen sidder på toppen, men alt det vigtige fyld er indeni.

Med kagetanken i hoved åbner du musklen op og kikker ind. Du ser nu, at musklen har mange store og små muskelfibre der er arrangeret i bundter kaldet fascikler. Inde i disse muskelfibre sidder myofibrillerne der består af lange proteiner kaldet aktin, myosin og titin. Disse proteiner gør os i stand til at bruge musklerne.

Under en fibersprængning udsættes disse muskelfibre for et stræk eller en belastnig, de ikke kan modstå, og derfor bliver de revet over. Forhåbentlig har jeg givet dig en ide om, at en fibersprængning ikke bare er en fibersprængning. Der er Forskellige grader af fibersprængninger. Måske har du revet alle muskelfibrene i en fascikel over (bemærk at overrivning ikke betyder "flås fra hinanden", men blot betyder at der er en brist), eller måske har du kun revet en enkelt muskelfiber over. Det kan enda tænkes, at du kun har påført skade på de tynde myofribriller inde i selve muskelfiberen.

Graden af skaden diktere som regel, hvor lang tid der går, før du er over din fibersprængning.

Man differentiere typisk mellem fibersprængninger og overrivninger.

Som tidligere nævnt er der forskellige grader af fibersprængninger. Man ser oftes de værste tilfælde af fiberspringer, når der tale om kortvarige eksplosive aktiviteter. De mildere fibersprængninger - der ikke involvere ret mange muskelfibre - ses tit ved almindeligt lange løb hvor musklen pga. udmattelse får små bristninger.

Ved de mildeste fibersprængninger vil man typisk blot observere en smule hævelse og rødmen som følge af inflamation og eventuelt mærke en lille knude der er øm. Denne knude opstår, fordi at fiberendeene rulles op, og den følges tit af en smule misfarvning pga. mindre blødninger. Musklerhar som regel en rigtig god blodforsyning, og derfor river man tit blodkar over ved fiberspræninger.

Ved mere alvorlige fiberspringer er man næsten altid i stand til at bruge musklen, men man har typisk smerter, når man prøver.

Blev din skade akkompagneret af et højlydt smæld? Er/var du ude af stand til at bruge musklen? Er der volsom hævelse i området? Så skal søge lægehjælp øjeblikkeligt. Disse symptomer betyder som regel, at du har fået en decideret muskeloverrivning, hvilket er noget mere alvorligt end fibersprængninger.

Jo større overrivning, jo længere helingsproces - hvis der er tale om en total overrivning er det i nogle tilfælde også nødvendigt med operation.

Hvad forårsager fibersprængninger?

Fiberspræninger forekommer som regel i sportsgrene, hvor der behov for en eller anden form for pludselig reaktion eller bevægelse. Jeg har allerede nævnt, at fibersprængninger finder sted, fordi belastningen i øjeblikket overstiger muskelstyrken. Derfor er det klart, at man har stor risiko for at få en fibersprængning, hvis man er utrænet og pludselig laver en eller anden uvant bevægelse.

Manglende opvarmning kan også være en væsentlig faktor. Når man varmer op udvides blodkarrene, kropstemperaturen hæves, og leddene bliver smurt. Opvarmning gør muskler, sener, led og nervesystem klar til den belastning der venter dem, og derfor skal du ALTID varme op!

Du kan også være gået i gang for tidligt efter en tidligere skade. Når muskelskader repareres danner kroppen typisk arvæv og klumper en masse bindevæv sammen i den tidlige helingsproces. Det gør den så at sige for at samle alle "byggeklodserne", før den går i gang med at reparere. Disse sammenklumpninger hæmmer imidlertid muskelfunktionen, så musklen ikke kan absorbere belastningden som den skal. Derved sendes belastningen videre til et andet sted i kroppen der lige pludseligt skal håndtere en langt højere belastning end før. Det er opskriften på fibersprængninger og skader generelt, og derfor skal du ikke gå for tidligt i gang!

Der sker desuden hele tiden små nedbrydninger og overrivninger i muskelfiberne, når man træner hårdt. Disse små skader udbedres mens vi restituere. I sammen ombæring skiller kroppen sig af med affaldsstoffer og fylder depoterne op, men hvis du ikke tillader dine muskler tilstrækkeligt med restitution, vil du have forhøjet risiko for at få en skade.

Behandling og forebyggelse.

Akut behandling involvere RICE princippets Ro, Is, Compression og Elevation. 

  • Ro indebærer, at du foretager dig så lidt som muligt de første 48 timer efter skaden er sket.
  • Is reducere inflammation og er smertestillende. Påfør ikke is direkte på huden, men læg et tyndt stykke stof af en salgs mellem isposen og huden (husk is på mindst 20 minutter).
  • Kompression hæmmer hævelsen og støtter det skadede væv.
  • Elevation forbredrer blodcirkulationen til det skadede område, hvilket speeder helingsprocessen op.

​Efter de første 48 timer kan du begynde med en smule massage og udspænding af skaden, og du kan begynde at belaste området blidt, evt. lidt let cykling uden belastning bare lige for at røre muskulaturen og øge blodcirkulationen i det skadede område. Som smerterne under og efter træningen begynder at aftage, kan du langsomt begynde af øge intensiteten i træningen, men gå nu ikke for hurtigt frem så risikere du bare at skaden bryder op igen.