Har du smerter i din Akillessene?
Har du smerter i din akillessene, døjer du med kronisk øm akillessene? Bliver det nederste af din læg øm efter træning?
Der kan være mange årsager til ømhed i akillessenen, og her ser vi lidt på nogen af de typiske årsager. Akillessenebetændelse har gennem tiderne været mange løberes store problem, men akillessenebetændelse behøver ikke at stoppe din løbekarriere. Hvorfor løbe rundt med en ispose på anklen, når du kan løbe frit? læs videre og lær hvordan du tager din akillessenebetændelse i opløbet. Er skaden allerede sket? Så fortæller jeg dig, hvordan du slipper af med den.
Symptomerne på Akillessenebetændelse.
Akillessenen er den største og stærkeste sene, vi har i kroppen. Den hæfter lægmusklerne og hælknoglen sammen, og den tillader, at vi strækker og bøjer foden. Akillessenen står tydeligt frem som en elastisk streng der sidder umiddelbart over hælen. den kan let både ses og mærkes.
Symptomerne på akillessenebetændelse vil typisk være smerte, stivhed, ømhed og ubehag i akillessenen. Smerten kan opstå alle steder langs senen. Lige fra hæftet ved den tohoved lægmuskel og flyndermusklen til hæftet ved hælknoglen.
Smerten vil typisk være størst når senen sider trykkes sammen. Hvis akillessenen ikke får tilstrækkelig med ro kan betændelsen blive kronisk. det medfører, at senen degenererer; dvs. at der kommer arvæv i det skadede område, og senen hæver en smule. Arvæv kan ofte mærkes som små knuder langs akillessenen.
Hvad forårsager akillessenebetændelse?
Der er flere faktorer der medføre, at kronisk betændelse i akillessenen er en meget udbredt sportsskade:
- Ømheden/smerten i akillessenen er ofte tålelig. Derfor vælger mange løbere at løbe smerten væk, men det er en stor fejltagelse. Hvis du føler selv den mindste ømhed i akillessenen, bør du øjeblikkeligt give den opmærksomhed og hvile.
- Akillessenen heler langsomt og dårligt, fordi den har en elendig blodforsyning. Kombineret med punkt 1 betyder den langsomme helingsproces, at akillessenen bliver mere stiv og mindre elastisk som følge af arvæv. Derfor bliver de endnu mere modtagelige overfor skader under løb. Og således er det en ond cyklus.
- Akillessenen bliver stivere med alderen, og derfor ser man tit akillessenebetændelse hos ældre løbere.
- Sprinttræning giver stor belastning af akillessenen. Den excentriske belastning af akillessenen øges voldsomt i takt med hastigheden. Under sprint udsættes kroppen for en belastning der svare til 12 gange sin egen kropsvægt. Derfor er akillessenebetændelse og/eller overrivninger typiske skader blandt sprintere.
- Ubalancer i muskelstyrken. For stramme hoftebøjere (hvilket er et meget udbredt fænomen blandt løbere) kan f.eks. øge risokoen for akillessenebetændelse betragteligt. Når hoften ikke kan strækkes helt ud udsættes akillessenen for en unødig belastning.
- Unødvendig hælstøtte i løbeskoene er ikke godt for en øm akillessene. Årsagen er såmænd simpel; Hvis du bærer sko der er designet til at stødabsorbere hælen, vil hølen blive ved med at synke dybere, mens skoen absorberer belastningen. Det strækker akillessenen endnu mere på et tidspunkt, hvor ben og krop bevæger sig fremad over foden _ ikke godt hvis akillessenen i forvejen er for stiv.
- En anden fejl kan være at Bruge en sål der er for stiv (særligt omkring fodballen). Hvis sålen er stiv i dette område vil hele foden løftes under løbebevægelsen og derfor vil belastningen på akillessenen blive større.
- Pludselige øgninger i træningsmængde, overdreven løb i bakket terræn, sprinttræning osv. er desuden faktorer der kan forårsage akillessenebetændelse.
- For hurtig intensivering af træningsbelastning.
Sådan behandler/forebygger du din akillessenebetændelse og skader i akillessenen.
Første led i behandlingen er naturligvis at skære ned på træningsmængden. Du kan desuden lægge is på efter løb. Restitutionen skal være relativ, dvs. at du ikke nødvendigvis behøver at stoppe med at løbe, men du skal som minimun skære den højintensive træning, f.eks. sprint og løb i bakker, væk. Derudover er det vigtigt at undgå overdreven udstrækning af den betændte akillessene. En smule udstrækning kan hjælpe til at forbedre blodflowet, men overdreven udstrækning placerer alt for megen belastning/stress på den i forvejen ømme og stramme akillessene. En huskeregel er, at udstræk af et skadet område ALDRIG må gøre ondt.
Til at begynde med skal du gøre alt, hvad du kan for at undgå smerte i akillessenen. Du kan med fordel få et 6 mm hælindlæg i dine sko for at fjerne belastningen fra akillessenen, og du skal desuden undgå at gå barfodet i huset. Det ironiske er selvfølgeligt at barfodsløb og minimalistiske sko kan forebygge akillessenebetændelse, men når skaden er sket skal smerten væk.
Næste trin er at behandle med en kombination af, ultralyd, laserterapi og massage af lægmusklen. Er skaden blevet kronisk behandles med chokbølge, laserterapi og massage.
Du kan forebygge på følgende måde.
- Massage af omkringliggende muskler i ryg, balle, baglår, læg og fod.
- Barfodsløb og løb i minimalistiske sko.
- Langsom excentrisk styrketræning af akillessenen.
Overrivning af akillessenen.
Hvis du føler voldsom smerte i akillessenen eller hører et højt smæld. Kan det være fordi der er tale om en delvis eller fulstændig overrivning. Det kan ske, hvis akillessenen udsættes for meget stor belastning. I så fald skal du søge lægehjælp.